Gasztroélmények gasztronómiai eseményei a II. Tojásfesztiválon Kecskeméten

 
 
 

A június 17-én kezdődő háromnapos Tojásfesztiválon nem csak változatos gyermek-, könnyűzenei-, hagyományőrző-, vagy szórakoztató programokról gondoskodunk, hanem kulturális-, gasztronómiai élményekről is, amelyek természetesen mind a tojáshoz kapcsolódnak. Ezen gasztronómiai eseményeknek köszönhető az is, hogy fesztiválunk kiérdemelte a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlását.

 

Már pénteken délután elkezdődik az első gasztroélmény-program egy rekordkísérlettel a Kossuth téren. A „Kecskeméti óriás tojásos langalló” készítését Németh József Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának Elnöke vállalta, amit a Kossuth téren fog megsütni, már délután kettő órakor. Az óriás tojásos langallót csapatával és a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola segítségével állítja össze.

A 10 méter hosszú, 50 centi széles langallóra 20 kiló magyaros szalámi, 25 kilogramm gombakrém, 8-10 kilogramm sajt és 1000 darab főtt tyúktojás valamint ugyanannyi fürjtojás kerül. Mindezt egy speciális eszközzel sütik meg, egy saját készítésű elektromos sütőalkalmatossággal. A fordított alagútkemence elvén működő, 3 fázisú, összesen 5 kW

fűtőteljesítményű sütőberendezést elektromos sütőbetétekből építették össze oly módon, hogy a betéteket tartó keret görgőkön kis távolságban hídszerűen elhúzható a langalló felett. A szerkezetnek egy régi vasaló formáját idéző fémburkolatot adtak. A rekordkísérletet a magyarországi rekordok adatbázisában jegyzik.

Bede Róbert, a TV Paprika műsorából ismert mesterszakács szombaton és vasárnap főzi meg látványosan ételeit a kis színpadon, a Hírös Forrás szökőkútnál.

Szombaton 11 órakor három étel bemutató főzését követhetik figyelemmel az érdeklődők. A másfél órás attrakcióban avokádós tojássaláta készül szardellával, szójás, gyömbéres zöldségleves csurgatott tojással valamint szalonnás, tojásos tollhegytészta.

Délután fél négykor ugyancsak másfélórán keresztül sül-fő három étel, a burgonyás, tojásos tortilla sült balzsemecetes paprikával, narancsos hollandimártás párolt karfiollal, és csirkemell tojásfehérje bundában, chilis-mézes brokkolival.

Vasárnap ugyancsak fél négykor mutatja be főzési tudományát a sztárszakács, az előző napi menüből válogatva, tésztás tojáslepény készül bazsalikomos paradicsomraguval, burgonyás, tojásos tortilla sült balzsemecetes paprikával, valamint avokádós tojássaláta szardellával.

Vasárnap 9 órakor a Nemzetközi tojásos étel főzőversenyen készülnek az ínycsiklandozó falatok. A Hírös Forrás szökőkút és a Technika háza közötti szakaszon sátrakban csapatok mérik össze tudásukat, ki, milyen specialitást tud készíteni a tojásból.

A főzőverseny célja a tojással, mint fő alapanyaggal készült ételek készítése egyrészt hagyományos ízekben, nagyanyáink receptjei alapján, de ajánlott a mindennapi különleges ételek elkészítése újragondolva, a modern gasztronómia lehetőségeit kiaknázva.

A csapatok kb. 10 m 2 szabadtéri versenyfelületet kapnak, valamint a főzéshez szükséges tojást. Az elkészült ételeket a versenyt szakmailag támogató Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból álló szakmai zsűri bírálja el.

Minden résztvevőt szeretettel vár a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület.

Információ:

www.tojasfeszt.hu, http://www.facebook.hu/tojasfeszt, info@tojasfeszt.hu, tel: 76/504-780

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.