Múzeumi tojáskörút

Öt múzeum különleges kiállítással készül a Tojásfesztiválra, amit a programfüzet felmutatásával ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók 10-17 óráig. A múzeumokban pecsétet kapnak, amelyet az információs sátorban adhatnak le vasárnap 16 óráig. A pecsétgyűjtő lapok
vasárnap 17 órakor sorsoláson vesznek részt. (A Népi Iparművészeti Gyűjtemény vasárnap zárva!)

Fődíj: a felsőlajosi Krisztina farmon eltöltött hétvége félpanzióval (2 fő felnőtt + gyerekek).
Akik minimum 3 pecsétet összegyűjtenek, garantált ajándékot kapnak.
Jöjjenek el a múzeumokba, tekintsék meg az egyedülálló kiállításokat és vegyenek részt a nyereményjátékon! Várjuk Önöket szeretettel!

Öt kecskeméti múzeum különleges, csak ebből az alkalomból látható kiállítással készül a Tojásfesztiválra.

CIFRAPALOTA

 
 

Kecskemét, Rákóczi út 1.

http://www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota

A hagyományos népi tyúktartás Kecskeméten c. kiállítása tekinthető meg.

BOZSÓ GYŰJTEMÉNY

 
 

Kecskemét, Klapka utca 34.

http://www.bozso.net

Rádli, avagy a sokoldalú tojás – vitrintárlat

Számtalan finom étek alapanyaga a jó háztartásban mindig kéznél lévő tojás. A töltött tészták sem nélkülözhették sohasem a tojást a mediterrán vidékektől a Baltikumig. A derelyevágó vagy rádli néven elterjedt nyeles, kerekes eszköz a műanyagvilág előtt rézfejjel és a gyakran házilag eszkábált fogójával hozzátartozott a mindennapi háztartási felszereléshez, ezekből mutatnak be egy válogatást.

NÉPI IPARMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY (csak péntek-szombat tart nyitva)

 
 

Kecskemét, Serfőző u. 19.

http://www.nepiiparmuveszet.hu

A rendkívüli (két napig látható), mini kiállítás a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás kollekciójából nyújt ízelítőt. A tojáshímzők munkáit bemutató tárlaton hazánk jeles néprajzi tájainak motívumkincseit a különböző technikákkal díszített alkotásokon keresztül ismerhetik meg a látogatók.

RÁDAY MÚZEUM

 
 

Kecskemét, Kálvin tér 1.

http://www.radaymuzeum.hu

Fabergé-tojások, az ötvösművészet remekei (vetített előadás 2 óránként szombat-vasárnap)

SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELY

 
 

Kecskemét, Gáspár András u. 11.

http://www.szorakatenusz.hu

A Játékmúzeum állandó kiállítása külön mutatja be az egykor falvakban és városokban élő gyermekek játékait. Közöttük kapnak helyet a húsvéti ünnephez kötődő, hagyományos mintákkal írt hímes tojások, valamint a gyermekek számára készült varázslatos kivitelű tojások, melyek elsősorban édesség tárolására, ajándékozására szolgáltak. A selyemmel bevont és a tavaszi képekkel ékesített papírmasé tojások alkotások voltak közöttük a leggyakoribbak. Ezek a szép kivitelű tárgyak a 19-20. század fordulóján élték virágkorukat. Később megjelentek a litografált fém, illetve a fából esztergált, majd pedig a műanyag édességtartó tojások. Természetesen a húsvéti ünnephez kötőtő játékok közül sem hiányozhatott a tyúkocska, csengős bárány és a tojásos kocsi. Az 1920-as évekből származnak a kiemelt vitrinben bemutatott, húsvéti ünnephez kapcsolódó festett fajátékok.

Hagyományainkat sokféleképpen őrzik mindennapjaink, ebből mutat egy részletet a Szórakaténusz kiállítása.

A Krisztina Farm bemutatása:

A négy napraforgós falusi vendégház 2013. januárjában nyitotta meg kapuit. A Krisztina Farmot mindenkinek ajánljuk, akik nyugalomra és békés pihenésre, hamisítatlan tanyasi hangulatra, madárcsicsergős tiszta friss levegőre, erdőre, mezőre vágyódik, aki elvonulni kíván a világ nyüzsgő mindennapjaitól, de ajánljuk azoknak is, akik háborítatlanul, jó magyar szokás szerint a jóféle házi pálinkától és nemes boroktól telítődve vigadoznának a világ szeme elől elzártan a saját-, és a gazda örömére. Többféle programlehetőség közül lehet választani a családi hangulatú szálláshelyen, mellyel garantált az élménygazdag kikapcsolódás: kemencében készült ételek készítése, disznóvágás,lekvárfőzés és befőtt készítés, sütés-főzés szabad tűzön, kecskesajtok, házi tejtermékek kóstolója, pálinkafőzés és -kóstolás, borkóstolás, pincelátogatás, 80 hektáros biokertészet, gombaszedés, méhészeti bemutató, lovaskocsizás, horgászat, vadászat szervezése, lovas és biciklis barangolás, túrázás.

http://www.krisztinafarm.eu

https://www.facebook.com/krisztinafarm.felsolajos/?fref=ts

http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/cikk/780/krisztina-farm-a-tanya-varazsa-disznotorral-es-kakastejes-cipoval.html

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.