Kecskeméti Lapok cikk

 
 

Péntektől vasárnapig minden a tojásról szól Kecskeméten

Eseménydús hétvége elé nézünk, hisz június 17-e és 19-e között második alkalommal rendezi meg az Országos Tojás Sokadalmat az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Tojástermelők Szövetsége és a Hírös Tojás. Tavaly már belekóstolhattunk a fesztiválba, így idén még nagyobb várakozás övezi a programokat. Hamzáné Lakó Juditot, a főszervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkárát, a háromnapos rendezvénnyel kapcsolatban kérdeztük.

- Sokáig Siófok adott otthont a tojásfesztiválnak. Miért éppen Kecskemétre tette át a székhelyét a rendezvény?

- A kecskeméti járás kiemelkedő szereppel bír az országos tojástermelésben, a becslések szerint az ország tojástermelésének negyedét ez a térség adja. Ezért is döntött városunk mellett a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége és a Baromfi Termék Tanács. Célunk, hogy a fesztivál során bemutassuk a tojásnak a gasztronómiában, gyógyászatban, művészetben, hagyományokban és a kozmetikában betöltött szerepét, lehetőségeit. Törekszünk arra, hogy minden korosztályt elérjünk, ezt a célt szolgálják változatos programjaink.

- Tavaly igazi program kavalkád várta a látogatókat a főtérre. Milyen volt a fogadtatása az első tojásfesztiválnak?

- A közönség és a szakma is nagy örömmel fogadta a rendezvényt, így természetes volt, hogy újra megrendezzük. Viszont az őszi időpont nem vált be, az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a vakáció első hétvégéjére tesszük át az időpontot, a gyerekeknek pedig még a tavalyinál is gazdagabb programkínálattal kedveskedünk.

- Mitől lesz kihagyhatatlan a gyerekek számára az idei Tojás Sokadalom?

- Számos meglepetéssel várjuk a legkisebb közönségünket, a Kossuth szobor környéke lesz az ő birodalmuk. Itt kapnak helyet a hagyományőrző népi játékok, a népszerű fakörhinta és a gokart. Szombat délután elsősorban a gyerekek, fiatalok kedvéért rendezzük meg a főtéren a Kereki Tojásfutamot, szórakoztató ügyességi játékokkal. A legügyesebb 14 év feletti játékost Tojás királlyá, a legügyesebb 14 év alatti játékost Tojás herceggé koronázzuk a nagyszínpadon 18 órakor. A Tojásmozi is különleges izgalmakat kínál, közkedvelt rajzfilmekkel szórakoztatja majd a kicsiket. De idén is lesz szalmajátszótér a Lordok Háza előtt a Hírös Tojás jóvoltából, vele szemben pedig az élő baromfiudvar szárnyasait csodálhatják meg látogatóink. Szombaton a nagyszínpadon a kecskeméti zenészekből álló MintaPinty zenekar interaktív produkciója gondoskodik a gyerekek jó hangulatáról, majd Atus bohóc és Lui Bűvész mutatkozik be nekik és megy át velük a Kossuth térre. Mindemellett lesz kézműveskedés, íjászat, tojásfestés, tojás kvíz és még sok-sok meglepetés.

- Milyen gasztroélményeket kínál a fesztivál?

- Felsorolni is nehéz, ezért is érdemelte ki a rendezvény a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlását. Már pénteken délután elkezdődik az első gasztroélmény-program egy rekordkísérlettel a Kossuth téren. Németh József Venesz-díjas mesterszakács vállalta fel, hogy megsüti a „Kecskeméti óriás tojásos langallót”. A 10 méter hosszú, 50 centi széles langallóra 20 kiló magyaros szalámi, 25 kilogramm gombakrém, 8-10 kilogramm sajt és 1000 darab főtt tyúktojás valamint ugyanannyi fürjtojás kerül majd. 18 órától Fesztiválvacsorát rendezünk az óriás étel elfogyasztására. Bede Róbert, a TV Paprika műsorából ismert mesterszakács, szombaton és vasárnap főzi meg látványosan ételeit a kis színpadon, a Hírös Forrás Szökőkútnál, vasárnap 9 órától pedig a Nemzetközi tojásos étel főzőversenyen készülnek az ínycsiklandozó falatok, kóstoló kíséretében.

- A tojásos finomságok mellett milyen kulturális csemegékre számíthatunk?

- A kulturális kalandozóknak ajánlanám többek között a múzeumi tojáskörút programunkat, amelynek keretében öt múzeumban nyílik lehetőség tojáshoz, baromfihoz köthető, csak ebből az alkalomból látható kiállítás ingyenes megtekintésére. A résztvevők pecséteket gyűjthetnek az egyes állomásokon, és értékes nyereményeket sorsolunk ki közöttünk. Első alkalommal szervezzük meg a Tojások Éjszakáját, mely június 17-én 21 órakor kezdődik a Városháza előtt, ahol kecskeméti festőművészek tojásformájú óriás képeket alkotnak a közönség szeme láttára. Mindemellett egész nap számos koncertre várjuk a vendégeket. Fellép a fesztivál színpadán többek között a Marching Jazz Band dixie, a Kilele Swing Cats és a népszerű AfroDZAQM reggae zenekar is. Vasárnap este pedig Rúzsa Magdi látványos nagyprodukcióval varázsolja el a vendégeket. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A részletes programokat megtalálhatják a http://www.tojasfeszt.hu,illetve a http://www.facebook.hu/tojasfeszt oldalunkon.

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.