Tojásdíszítők Egyesületének kiállítása

2014. agusztus 18-án 15 fővel Budapesten a Mesterségek Ünnepén a Budavári palotában a tojásdíszítő mesterek, népi iparművészek megalapították a Tojásdíszítők Egyesületét.
A népi iparművész tojásdíszítők száma szerencsére évről-évre növekszik. Az egyesület célja a tojásdíszítés hagyományának, technikájának megismertetése, továbbfejlesztése, és a hozzá kapcsolódó szokásrendszer kutatása.

 
 

Annak idején a tojásdíszítés technikáját nem kellett tanítani, anyáról- lányra szálló tudás volt, a minták öröklődtek, kicsit változhattak.

Korunkban a hagyományok-hagyományaink már nem így öröklődnek tovább. Múzeumokban, tájházakban, művelődési házakban tanítják a területi elszigeteltségben élő és alkotó mesterek. A tojásdíszítők minden korosztályra figyelnek, de legfontosabbak a fiatalok. A hagyományok tovább élésének biztosítása az utánpótlás nevelése különböző rendezvényeken való részvétellel valósulhat meg.

Városunkba Kecskemétre eljöttek a mesterek.

Ágoston Endréné népi iparművész, Magyar Kézműves Remek-díjas tojás karcoló. Karcolt tojást már az avarkori sírokban is találtak. E technikának mestere Ágoston Endréné. Munkájára az aprólékosság, és az eltérő motívumkincs a jellemző, egyszerűen szólva két egyforma minta nem található a munkájában.

Ágoston Erikánál a tojás díszítés viaszolt technikáját sajátíthatják el az érdeklődök.

Erika nem régóta ír a tojásra, de folyamatosan zsűrizteti munkáját. Ő adja a szakmának a folyamatosságot.

Dürnvangerné Gál Magdolna tojás díszítő az azsúr technikát mutatja be. Munkájára jellemző a nagy precizitás, és a herendi technikával való festés.

Várják az érdeklődőket az alkotók a tojásdíszítés különböző technikáinak kipróbálására, elsajátítására.

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.