Kunság Táncegyüttes és Hírös Néptánc Tanoda műsora

Időpont: 2017.06.11. vasárnap 15:45 - nagyszínpad

 
 

A következő néptánc előadásban a kecskeméti Kunság Táncegyüttes, valamint a Hírös Néptánc Tanoda Csuporka csoportja lép színpadra.

 
 

A Kunság Táncegyüttes 2009-ben alakult Kecskeméten. Az együttes fő célja a magyar nyelvterület népi kultúrájának, táncainak, népviseleteinek, népzenéjének hagyományokhoz hű formában való ápolása és színpadi bemutatása.

Fontosnak tartják hagyományőrző munkájuk során a népi értékekkel szembeni alázatot, valamint táncos közösségükön belül az egymás iránti megbecsülést, bizalmat és barátságot.

Vezetőik Balogh Ildikó és Fantoli Gyula a Népművészet Ifjú Mesterei cím birtokosai 1996 óta, valamint mindketten nívódíjas koreográfusok. Ildikó ezen kívül büszkélkedhet az Örökös Aranygyöngyös szólótáncos díjjal is.

Az együttes legkiemelkedőbb sikere, hogy 2015 novemberében az ajkai Bakony Néptáncfesztiválon 12 táncegyüttes közül elnyerte az első helyezést.

A Hírös Néptánc Tanoda Csuporka csoportja 5 éve alakult, 7-től 11 éves korú gyerekek táncolnak itt együtt. Kicsi koruk ellenére szép sikereket mondhatnak magukénak, 2016-ban a balatonboglári Méta Fesztiválon 2. helyezést értek el, a Tóth Ferenc Koreográfus Versenyen pedig ezüst minősítést kaptak. Mai műsorukban mezőföldi és bodrogközi táncokat adnak elő.

A Tanoda idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ez alkalomból június 9-én pénteken este a a Hírös Agórában egész estés műsort adott.

A Néptánc Tanodába csatlakozni vágyókat a Rákóczi utca 3 alatt lévő táncteremben várják.

Az első műsorszámot a Kunság Táncegyüttes mutatja be, címe Dél-alföldi mulatság. Ez volt az egyik produkció, amivel az együttes 2015-ben megnyerte az Ajka városában megrendezett Bakony Néptáncfesztivált.

Őket a Hírös Néptánc Tanoda Csuporka csoportjának Üvegcsárdás című koreográfiája követi, amit a gyerekek az idei tanévben sajátítottak el, és tegnap előtt este mutatták be első alkalommal a tanoda évzáró műsorában.

Ezt követően Tormási Elek és barátai műsorszámát hallhatják.

Műsoruk folytatásaként a Kunság Táncegyüttes a Kalotaszegi Szucság település románságának táncait mutatja be, az előadás végén megismerkedhetünk majd az ott élő magyarok táncaival is.

Ez után a Csuporka csoport az Édesanyám utazhatok? Című koreográfiájával szórakoztatja Önöket. Ezzel a műsorszámmal a csoport a tavalyi évben második helyezett lett a balatonboglári Méta néptánc fesztiválon.

A színpadon egy szóló tánc fog következni, Schaaf Gábor, a Kunság Táncegyüttes táncosa fogja bemutatni. Gábor az elmúlt évben a területi selejtezőkről bejutott az országos szólótánc fesztivál döntőjébe, ahol a versenyzőket elbíráló zsűritől különdíjban részesült. Ez a teljesítmény azért is különösen értékes, mert Balogh Ildikó Örökös Aranygyöngyös szólótáncosi címe óta, Kecskeméti táncosok közül hasonló teljesítmény senkinek sem sikerült. Gábor most széki férfitáncokat, széki sűrű és ritka tempót mutat be.

A műsort a Kunság Táncegyüttes zárja, a szucsági magyarok táncaival.

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.