A tojás frissessége

 
 
 

A tojás hivatalosan 28 napig fogyasztható, tárolása +5 és +18 °C között javasolt, magasabb hőmérsékleten tárolva rövidebb ideig lesz fogyasztható. Fagyasztással ugyanakkor a fogyaszthatósági ideje növelhető is.

 

Arról, hogy a tojás mennyire friss, általában háromféle módon bizonyosodhatunk meg.

1. Rázással: az egynapos tojás kb. 50-60 g súlyú, a gömbölyű végénél lévő légkamra ekkor még alig észrevehető, de nagysága napról napra kissé nő. Ha egy egész friss tojást fülünkhöz közel megrázunk, nem hallunk semmit, de néhány nappal később a tojás már gyenge, tompa hangot ad.

2. Helyezzük a tojást egy pohár vízbe:

- ha lesüllyed, teljesen friss,

- ha úszik, 1-2 hetes,

- ha kissé kiáll a vízből, 3 hetesnél régebbi

Mindez azért van, mert tárolás közben a tojás vizet veszít, melynek következtében a légkamra megnagyobbodik. A légkamra akkor keletkezik, amikor a tojás a külvilágra kerül, és a madár testhőmérsékletéhez viszonyított lehűlés következtében tartalma összezsugorodik. A légkamra nagysága így megmutatja a tojás korát. Minél szárazabb és melegebb helyen tartjuk a tojást, annál gyorsabban veszít vizet, ezért is célszerű hűtőben vagy hűvös kamrában tartani a tojást vásárlás után.

3. A tojást lehetőleg sima felületen törjük fel, és nézzük meg, mekkora területen folyik szét. A friss tojásnál a tojásfehérje jól láthatóan két részből: egy sűrű és egy híg fehérjéből áll. A fehérje magassága eléri az 1 cm-t, a sárgája pedgig egyben van, mint egy kis golyó. A friss tojásnak a legkisebb a szétterülése az asztallapon.

Minél régebbi tojásról van szó, megfigyelhető, hogy a sűrű és híg fehérje egyre kevésbé megkülönböztethető, majd össze is folyik, a fehérje magassága ezzel párhuzamosan egyre csökken, és a sárgája is egyre laposabb. Azáltal, hogy folyóssá válik a tojás, egyre nagyobb felületen oszlik szét az asztallapon. 3-4 hetesnél régebbi tojásoknál gyakran találkozhatunk olyan tojással, melynél még a fehérje és sárgája is összefolyik.

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.