Vitaminok és ásványi anyagok a tojásban

 
 
 

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. Átlagos tápanyagtartalma: 75 kcal, 5,4 gramm fehérje, 4,8 gramm zsír, 0,3 gramm szénhidrát.

 

Szuperétel

A vitaminokból és ásványi anyagokból az ajánlott napi bevitel hány százalékát fedezhetjük mindössze egyetlen tojás elfogyasztásával:

12% A-vitamin sejtfejlődés, látás, bőr

18% D-vitamin erős csontok és fogak

17% B2-vitamin egészséges bőr és szemek

6% E-vitamin egészséges izmok és idegrendszer

20% biotin szép bőr és haj

17% pantoténsav anyagcserefolyamatok

12% folsav sejtosztódás

26% kolin idegek, izmok, agyműködés, memória

15% foszfor ép csontok és fogak

7% vas oxigénszállítás a vérben

7% cink erős immunrendszer

19% jód pajzsmirigyműködés

10% szelén immunrendszer és pajzsmirigy

15% niacin optimális anyagcserefunkciók

 
  • Támogatók:
 
 
  • Szervezők:
 
Országos Tojás Sokadalom - Tojásfesztivál - 2017. június 9-11. - Kecskemét
Készítette: AB Holding Kft.